10.08.2015

Cara Membuat Ringtones Untuk iPhones.

Buka iTunes.

 Kalau takda lagu dalam Music. Pergi LIBRARY. IMPORT lagu dari PC. I add Siti Nurhaliza song. Yang bawah sekali tu. 

 Klik pada Siti Nurhaliza tu. Klik GET INFO.

Pilih Option. Ini untuk potong lagu yang dipilih untuk dijadikan TONES iphone anda. Pilih second ikut sedap telinga masing-masing. Minimum 30 saat sahaja.

 Ok. Done. Right click and CREATE AAC VERSION.

Selepas dah create AAC version. Akan keluar lagu tu bawah lagu asal tadi. tapi versi pendek 30 saat yang dicut tadi.

Selepas tu. DELETE SONG yang pendek tadi supaya dia tak simpan dalam Music Library korang.

 Pilih KEEP FILE. Supaya iTunes tak delete terus dari hardisk.

Buka lokasi file tadi. Folder Music > iTunes > iTunes Music ( cari lagu yang korang cut tadi dalam folder-folder dalam tu). Ok Jumpa? Click RENAME. Tukar belakang tu.  m4a ke m4r

 OK. Macam ni. Then double click pada lagu tersebut.

iTunes akan sedia tambah lagu tadi pada TONES dalam iTunes korang. Siap. Boleh sync iPHONE korang.

No comments: